Ontdek de regels van het schaken online

Schaken kent meerdere regels. Dankzij de online spellen ontdek je de regels en hoe je deze het beste kan toepassen, in het spel en in jouw strategie.

De regels zijn toch de reden dat veel zich ver weg houden van het schaken. Dat is niet nodig met de online schaakspellen. Lees rustig de regels door en zorg ervoor dat je in ieder geval op de hoogte bent van het materiaal en het verloop van het spel. We zijn allemaal wel bekend met het schaakbord, de schaakstukken en pionnen. Verder weten we wel dat het spel altijd met zijn twee gespeeld wordt. Dan is het beginnen. Hoe dat in zijn werk gaat, dat staat hieronder kort beschreven.

Opening, middenspel, eindspel

Onthoud als eerste dat het spel bestaat uit drie fasen, ook wel de schaakpartijen genoemd. Dat zijn de opening, het middenspel en het eindspel. Als eerste staan alle stukken en pionnen in de beginpositie, oftewel op de eerste twee rijen. Vanuit daar worden stukken gezet op plekken die voordelig kunnen zijn. Zodra de plekken zijn vastgesteld begint het middenspel. Dit is het moment dat spelers de macht proberen te krijgen. Dat wordt gedaan door meerdere zetten toe te passen. Spelers worden gedwongen in te spelen op elkaars zetten. Het eindspel is rustiger, maar vereist wel meer analyse en inzicht. Pas in de laatste fase wordt ook de koning bij het spel betrokken.

Beweeg en versla de stukken

Een regel die vanzelfsprekend is, is dat er nooit meer dan een stuk staat op een veld. Met ‘veld’ wordt een van de 64 vakken bedoeld. Wel kan je als speler een stuk van de tegenspeler wegspelen. Als je jouw stuk naar een veld zet van een tegenspeler, dan wordt dat stuk geslagen.

Hoe de stukken bewegen over het schaakbord, dat verschilt per stuk. Ze kunnen namelijk niet allemaal op dezelfde manier zich verplaatsen. Dit zijn dus de regels die je moet weten, om deel te nemen aan een schaakspel. Met name schaakstukken als de koning, koningin, de toren, de loper en het paard hebben aardig wat mogelijkheden om zich te bewegen. Vastgesteld is de richting dat ze mogen bewegen, horizontaal, verticaal of diagonaal en het aantal velden dat ze mogen passeren. Ook mogen sommige stukken meerdere bewegingen doen. Het paard kan bijvoorbeeld twee velden horizontaal en daarna 1 veld loodrecht verplaatsen.

De regels voor de pionnen

Voor de pionnen geldt een ander verhaal. Deze bewegen alleen maar een veld recht vooruit. Als ze nog in de beginpositie staan, dan mogen ze een of twee velden vooruit gezet worden. Het slaan met een pion gebeurt een veld diagonaal naar voren. Een zet vooruit kan alleen als dat veld ook echt leeg is. Het is dus niet de bedoeling dat je een andere pion van de tegenstander slaat. Zodra de pion de overkant heeft bereikt, dan is de pion gepromoveerd. Deze mag dan vervangen worden door een dame, paard, loper of toren. In het geval van de dame geldt de volledige promotie. Het vervangen voor een van de andere stukken wordt minorpromotie genoemd.

Ontdek de regels en jouw strategie

Het aantal regels van het schaken is behoorlijk omvangrijk. Als je op de hoogte bent van de basis-zetten, dan kan je daarmee wel deelnemen aan het schaakspel. Wanneer je online speelt, kom je er gauw genoeg achter of een zet mogelijk is. Een foute zet is gewoonweg niet te maken. Is deze strategisch niet verstandig, dan wordt deze meteen door de tegenstander onder handen genomen. Zo leer je geleidelijk aan het spel van het schaken.